Saopštenja za javnost

Ikonica

Ustupanje objekata Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom na korišćenje RZZO

Direktorka RZZO, Svetlana Vukajlović je u aprilu 2010. godine, uputila pismo Ministarki pravde Snežani Malović, sa molbom da Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ustupi jedan od objekata RZZO-u, za smeštaj dece koja se leče od raka i njihovih roditelja, a do okončanja izgradnje druge „Roditeljske kuće“.

Ministarstvo pravde i Ministarka su pozitivno odgovorili i ustupili RZZO i NURDOR-u, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, na privremeno korišćenje adekvatan objekat. Ugovor o ustupanju ovog objekta u svrhu smeštaja dece i njihovih roditelja potpisale su Ministarka pravde i direktorka RZZO.

Ovaj objekat nalazi se na Bežanijskoj kosi, u Ulici vajara Živojina Lukića. Objekat je površine 120 kvadratnih metara i u njemu će moći istovremeno da borave tri porodice.
S obzirom na to da su u objektu potrebna minimalna ulaganja, očekujemo da će prvi „stanari“ ući u kuću za nekoliko nedelja. I ova „Roditeljska kuća“ je namenjena porodicama iz unutrašnjosti, a prioritet u smeštaju će imati roditelji čija se deca leče u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i na dečijoj onkologiji u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, a koja su slabijeg materijalnog stanja.

Značaj „Roditeljske kuće“

U Srbiji godišnje 200 dece oboli od raka. Deca iz unutrašnjosti, obolela od malignih bolesti, koja nisu na bolničkom, već na ambulantnom lečenju, kao i članovi njihovih porodica, suočavaju se sa problemom smeštaja u tzv. vanbolničkim sanitarnim uslovima.
Za vreme trajanja lečenja roditelji su prinuđeni da iznajmljuju stanove u blizini zdravstvenih ustanova, kako bi svojoj deci obezbedili adekvatan smeštaj i mogućnost odlaska na svakodnevne kotrole i terapije koje traju i po nekoliko meseci. Mnoge porodice za to nemaju finansijskih mogućnosti.

Izgradnja objekta, namenjenog boravku bolesne dece i njihovih roditelja, tzv. „Roditeljske kuće“ rešava problem njihovog smeštaja. To za decu i njihove roditelje ima i izuzetan psihosocijalni značaj, jer im omogućava boravak u uslovima koji nisu bolnički.
Iz tih razloga, direktorka RZZO, Svetlana Vukajlović, pokrenula je inicijativu za izgradnju prve „Roditeljske kuće“ u Srbiji, kako bi našim najmlađim pacijentima obezbedila adekvatan smeštaj kakav imaju deca u drugim evropskim zemljama, pa i naša deca koja odlaze na transplantaciju u inostranstvo.

Prva „Roditeljska kuća“

Marta 2008. godine, Svetlana Vukajlović je u saradnji sa Udruženjem roditelja dece obolele od raka „Zvončica“, i Institutom za majku i dete „dr Vukan Čupić“, organizovala humanitarnu izložbu i aukciju svojih autorskih fotografija na platnu, sa ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju prve „Roditeljske kuće“ u Srbiji.

Sredstvima koje je prikupila putem humanitarne aukcije fotografija, kao i drugim donacijama, omogućila je izgradnju „Roditeljske kuće“ pri Institutu za majku i dete, namenjenu za smeštaj dece obolele od malignih bolesti, kao i za njihove roditelje.

Plan izgradnje druge „Roditeljske kuće“

Tokom 2009. godine, Republički zavod je u saradnji sa opštinom Savski Venac započeo projekat izgradnje druge „Roditeljske kuće“ u kojoj će biti smešteni roditelji i deca koja se leče u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i na dečijoj onkologiji u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Time bi smeštaj u tzv. vanbolničkim sanitarnim uslovima bio obezbeđen svim mališanima obolelim od malignih bolesti.

Za renoviranje ovog objekta, koji se nalazi u okviru Kliničkog centra Srbije, potrebno je oko 60 miliona dinara. Do sada je humanitarnim akcijama prikupljeno 8 milona, a u narednom periodu će se organizovati još humanitarnih događaja, kako bi se prikupila dodatna sredstva. Prva sledeća humanitarna akcija „Kartingom protiv raka“ održava se 4. jula ove godine kada će se organizovati takmičenje u vožnji kartinga.

Kompletan projekat za renoviranje druge kuće je završen. Međutim, realizacija projekta zavisi i od pribavljanja pojedinih dozvola, i zato i ovog puta očekujemo podršku Grada Beograda i Gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je podržao i izgradnju prve kuće.

Preuzeto sa PRObjave.com

Filed under: Saopštenja, , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: