Saopštenja za javnost

Ikonica

Održana prva manifestacija ZViZ u okviru projekta Siguran zagrljaj Zemuna Udruženja Roditelj

U nedelju 18. jula 2010. godine u 18 časova na Zemunskom keju održana je manifestacija pod nazivom ZViZ (Zlostavljanje, Viktimizacija i Zanemarivanje dece – Zagrli, Voli i Zaštiti) u organizaciji Udruženja RODITELJ, kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina građana.
Ovo je prva manifestacija u okviru kampanje javnog zagovaranja „Siguran zagrljaj Zemuna“ koju Udruženje RODITELJ realizuje uz podršku Balkanskog Fonda za lokalne inicijative (BCIF) i Odeljenja za internacionalni razvoj Britanske ambasade (DFID).

Performansom je na specifičan, kreativan i simboličan način predstavljen problem nasilja nad decom i mogućnosti njegovog rešavanja uz poziv svim nadležnim službama ali i građanima na pravovremenu i zajedničku reakciju, a tom prilikom, volonteri i volonterke Udruženja RODITELJ su delili informativne i promotivne materijale. Zlostavljanje, Viktimizacija i Zanemarivanje dece predstavljeno je na simboličan način u vidu velikog čudovišta sastavljenog od balona na kojima su bile ispisane pogrde kao što su „Prebiću te“, „Mrzim te“, „Kuš budalo“ i sl. Deca i njihovi roditelji, naoružani čačkalicama na kojima su bila nalepljena srca, napravili su krug oko čudovišta koje su bušenjem balona ubili. Iz izduvanih pretnji poletele su reči ljubavi – „Poverenje“, „Radost“, „Ruka u ruci“, „Zagrljaj“  čime je predstavljeno bezbroj načina da se deca Zagrle, Vole i Zaštite.

Cilj kampanje „Siguran zagraljaj Zemuna“ je da podstakne sve institucije u opštini Zemun koje se bave zaštitom dece od zlostavljanja i zanemarivanja da se na efikasan način umreže i time budu u mogućnosti da pruže još efikasniju zaštitu. Aktivnostima u okviru kampanje uticaće se i na podizanje svesti građana o prepoznavanju zlostavljanja i zanemarivanja dece, ali i o građanskoj odgovornosti u slučaju potrebe za reagovanjem. Predlog za formiranje koordinacionog opštinskog međusektorskog tela biće podnet u formi građanske inicijative sa 3 000 potpisa Skupštini opštine Zemun.

Svi zainteresovani građani i građanke Zemuna tokom narednih meseci svojim potpisom mogu podržati ovu inicijativu u prostorijama Udruženja Roditelj, ali i na javnim mestima u Zemunu o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Pokrovitelj ove Manifestacije bila je opština Zemun.

Preuzeto sa PRObjave.com

Filed under: Saopštenja, , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: