Saopštenja za javnost

Ikonica

Šta srednjoškolci misle o korupciji?

Đaci koji pohađaju predmet Građansko vaspitanje u 11 srednjih škola iz Pančeva, Užica, Novog Sada i Beograda, učestovali su u takmičarskom konkursu „Korupcija – prijaviti je ili ne?“. Sastav tri pobednička tima koji osvajaju petodnevni put u Češku, znaće se 1. decembra 2012. na završnoj konferenciji projekta „Evropa viđena našim očima“.Korupcija, sajber nasilje, EU integracije i nasilje u školama nisu problemi o kojima se mnogo razgovara sa đacima. Iako veoma važne, ove teme često nisu deo nastavnog plana i programa u školama. Građanske inicijative su zato pokrenule projekat pomoću kog se nastavnici/e predmeta Građansko vaspitanje usavršavaju i motivišu svoje đake da kritički razmišljaju o društveno važnim temama. Ovo je ujedno i jedina postojeća profesionalna obuka za nastavnike/ce Građanskog vaspitanja u celoj Srbiji, s obzirom na to da ne postoje programi niti bilo kakve edukacije za ljude koji ovaj predmet predaju.

Primenjujući metodu „akademske kontroverze“ na svojim časovima, nastavnici/e motivišu đake da na različite teme diskutuju u grupama „za“ i „protiv“. Na zanimljiv i spontan način, đaci se ovako uče toleranciji, slušanju, uvažavanju drugačijeg mišljenja ali i razgovaraju o problemima koji uglavnom nisu u redovnom planu i programu.

Korupcija je kao jedna od tema ovakvih diskusija na časovima Građanskog vaspitanja posebno privukla pažnju đaka. Zato je na konkurs „Korupcija – prijaviti je ili ne?“ kog smo organizovali samo za škole koje su učestvovale u projektu, stiglo pregršt filmova, plakata, crteža, autorskih pesama i prezentacija o tome kako đaci vide korupciju u obrazovanju, zdravstvu i društvu uopšte. Na  sledećem linku posetite Fejsbuk stranicu: Građansko vaspitanje gde je u toku takmičenje za rad sa najvećim brojem lajkova, koji će biti jedan od tri pobednika konkursa: http://www.facebook.com/pages/Gradjansko-vaspitanje/115793081709?ref=hl . Stručni žiri doneće odluku o preostala dva pobednika na završnoj konferenciji koja se 1. decembra održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Projekat „Evropa viđena našim očima“ Građanske inicijative sprovode u saradnji sa organizacijom „Partneri za demokratske promene“ (Partners Czech) iz Češke Republike, a finansira ga Ministarstvo inostranih poslova Češke.

Preuzeto sa PRobjave.com

Advertisements

Filed under: Saopštenja,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: