Saopštenja za javnost

Ikonica

Redovno ocenjivanje vina iz slobodnog prometa

Časopis Vino je u svom poslednjem broju (34) objavio rezultate ocenjivanja vina iz slobodnog prometa. Ocenjivano je  25 vina – 12 belih, 4 rozea i 9 crvenih.Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti, za ovaj broj časopisa, direktno od proizvođača. Da bi se postigla puna objektivnost za vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima, nalazi se u neprovidnoj vrećici.

Vina su ocenjivana od 0-100 poena i uz svako je dat kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene vina procenjuje se koliko takvo vino može još da odleži i u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina.

Za ovu priliku ocenjivali smo 25 vina i to 12 belih, 4 rozea i 9 crvenih. U komisiji su bili prof. dr Slobodan Jović, prof. Ninoslav Nikičević, Miroslav Radojčin predsednik udruženja somelijea Srbije i Nikola Jančić Glavni i odgovornik urednik Časopisa VINO.

U kategoriji belih vina, zlatnu medalju su dobili Zlatni rizling (2011) i Sauvignon blanc (2011) podruma Vinum.

U kategoriji crvenih vina, zlatnu medalju je dobio Cabernet sauvignon barrique (2010) Malog podruma Radovanović.

Pune rezultate ocenjivanja vina možete pogledati na sajtu Časopisa u okviru rubrike Ocenjivanje vina za broj 34.

Časopis Vino je naš najpoznatiji časopis za vinarstvo, vinogradarstvo, kulturu jela i pića.
Cilj nam je podizanje nivoa znanja u proizvodnji vina i podizanje vinske kulture, posebno kroz stručne tekstove naših saradnika. Naravno, bavimo se i temama vezanim za konzumiranje i potrošnju vina, koje sigurno zanimaju mnogo širi krug čitalaca.

Osnovna želja nam je da časopis, pre svega, ima edukativni karakter. Do sada smo se bavili temama iz oblasti podizanja i održavanja vinograda, iz tehnologije proizvodnje vina, zatim biološkim karakteristikama sorti i brojnim drugim srodnim temama; često se osvrćemo i na zdravstveni aspekt vina; posećujemo i predstavljamo brojne domaće proizvođače i ugostiteljske objekte; veliki deo prostora odvajamo za tekstove iz oblasti kulture i istorije vina.

Preuzeto sa PRobjave.com

Filed under: Saopštenja, , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Strane

Arhive

%d bloggers like this: