Saopštenja za javnost

Ikonica

Godinu dana primene Zakona o socijalnoj zaštiti

Izveštaj o stanju na terenu i rezultatima jednogodišnje primene Zakona o socijalnoj zaštiti u odnosu na decu, izbegla i interno raseljena lica, biće predstavljen na javnom slušanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije 23. januara 2013. godine od 11 do 13 časova. Kao deo koalicije Kontakt organizacija civilnog društva, Građanske inicijative su zajedno sa lokalnim partnerima pratile primenu Zakona o socijalnoj zaštiti u 15 gradova i opština Srbije. Na javnom slušanju diskutovaće se o informacijama prikupljenim u terenskim istraživanjima sa predstavnicima ministarstava iz oblasti socijalne zaštite, prosvete i omladine, Nacionalne službe za zapošljavanje, Tima za smanjenje siromaštva i socijalnu uključenost, ekspertima/kinjama i predstavnicima skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Prisutnima će takođe biti predstavljene i preporuke o tome kako se pružanje socijalnih usluga u odnosu na tri pomenute ranjive grupe može poboljšati.

Izveštaj o primeni Zakona o socijalnoj zaštiti sproveden je u okviru projekta „Inicijativa za praćenje socijalne politike“ kog sprovodi koalicija Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD). Nosilac projekta su Građanske inicijative, a finansijski je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti, članice KOCD pratile su primenu ovog zakona u odnosu na 7 ugroženih grupa, koje su prepoznate u samom zakonu a obuhvataju: žene, mlade, izbeglice i raseljena lica, decu, Rome, stare i osobe sa invaliditetom.

Koalicija Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD) postoji još od 2007. godine kada je osnovana u cilju primene Strategije za smanjenje siromaštva a njene članice su: Romski informativni centar (KOCD za pitanja Roma/kinja); Autonomni ženski centar (KOCD za pitanja žena); Grupa 484 (KOCD za pitanja izbeglica i rasljenih lica); Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Srbiji (KOCD za pitanja OSI); Društvo za razvoj dece i mladih „Otvoreni klub“ (KOCD za pitanja dece); Snaga prijateljstva „Amity“  (KOCD za pitanja starih); Građanske inicijative (KOCD za pitanja mladih).

Preuzeto sa PRobjave.com

Advertisements

Filed under: Saopštenja, , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: