Saopštenja za javnost

Ikonica

Selidba cveća: Dozvola za izvoz saksije

Ponekad čak cveće i drveće treba da krene na put. Selidba biljaka iziskuje posebnu negu, pažljivo pakovanje, utovar i istovar, naročito zbog njihove osetljivosti na promenu lokacije.Pošiljka lako lomljivog saksijskog cveća i bilja traži posebnu pažnju i negu tokom transporta. Postoji nekoliko faktora koji se moraju uzeti u obzir kako bi se osiguralo da biljni teret stigne na svoje odredište neoštećen.

Direktor kompanije Beocontrol Aleksandar Kocić kaže da je pre svega važno  da se utovar i istovar biljaka vrši oprezno kako ne bi došlo do oštećenja lišća i grana. Pored toga, biljke moraju da budu zaštićene od temperaturnih promena tokom putovanja.

Za transport biljaka kroz inostranstvo neophodna je fitosanitarna dozvola, jer prema pravilnicima o međunarodnom transportu izvoz, uvoz i provoz bilja, biljnih proizvoda i sredstava za zaštitu i ishranu bilja može se vršiti samo preko određenih graničnih prelaza.
U Srbiji se kontrolom međunarodnog transporta biljaka bavi Odeljenje granične fitosanitarne inspekcije Minstarstva poljoprivrede koje između ostalog kontoliše zdravlje bilja, prisustvo štetnih organizama, izdavanje fitosertifikata i određuje fitosanitarne mere. Ukoliko biljke nisu spakovane tako da se sprečava širenje štetnih organizama, ako se kombinuju sa drugim pošiljkama ili prepakuju na teritoriji Srbije, obavezan je pregled fitosanitarnog inspektora.

„Svaka zemlja ima svoje propise koji se u nekim pojedinostima razlikuju i u slučaju tranzita biljaka kroz više zemalja neophodne su dozvole za svaku državu pojedinačno. S obzirom na komplikovanu proceduru kompanija Beocontrol svojim klijentima obezbeđuje sve potrebne dozvole za selidbu biljaka: uverenje o zdravstvenom stanju pošiljke, odobrenje Fitosanitarne uprave, tovarni list, fakturu, otpremnicu i druge isprave koje prate pošiljku ukoliko su propisane“, napominje Kocić.

Preuzeto sa PRobjave.com

Advertisements

Filed under: Saopštenja, , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: