Saopštenja za javnost

Ikonica

Goodyear savetuje: Kvalitetni zimski pneumatici – sigurna vožnja

Ne smemo da zaboravimo da su pneumatici jedini kontakt automobila s putem. Ako ih zanemarimo ili ne zamenimo na vreme, s obzirom na godišnje doba, možemo da ugrozimo sopstvenu sigurnost i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

Kompanija Goodyear, jedan od vodećih globalnih društava na području razvoja pneumatika, nudi osnovne savete za sigurnost na putu koju u zimskom periodu, kad vožnja može biti posebno opasna, postižete već samim izborom kvalitetnih zimskih pneumatika.

U zimskim mesecima, koji podrazumevaju nepredvidive vremenske uslove koji utiču i na stanje na putevima, znanje o tome kako izabrati odgovarajuće pneumatike i kako ih održavati, i te kako je korisno.

Naime, neočekivane padavine mogu suve puteve u nekoliko trenutaka da pretvore u klizave i zaleđene i da nam otežaju vožnju. Odgovarajuće izabran pneumatik je upravo taj koji vozilu može da pomogne da se adekvatno odazove na površinu puta u različitim vremenskim uslovima. Kvalitetni zimski pneumatici obezbeđuju bolje prianjanje i kraći put zaustavljanja, kao i efikasno kočenje i dobru vidljivost. Vožnja zimi sa neadekvatnim pneumaticima, može bitno da pogorša performanse vozila. Gazeći sloj letnjih pneumatika na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa postaje krut. Posledica toga je lošije prianjanje, što utiče na produženje zaustavnog puta. Za razliku od letnjih pneumatika, gazeći sloj zimskih pneumatika je mekši i obezbeđuje bolje prianjanje na niskim temperaturama. Veliki problem zimi predstavlja i neadekvatno napumpan pneumatik, odnosno nepravilan pritisak u (nekvalitetnim) pneumaticima koji pogoršava opšte vozne karakteristike automobila, slabi prianjanje i smanjuje kilometražu, a osim toga povećava i otpor kotrljanja i potrošnju goriva. Zato je potrebno redovno proveravati pritisak u pneumaticima, bar na svake dve nedelje.

Vožnja sa neadekvatnim pneumaticima može bitno da utiče na performanse vozila. Mišljenja stručnjaka na tom području se ne razlikuju jer priznaju da su kvalitetni zimski pneumatici u zimskom periodu od bitne važnosti kako za sopstvenu sigurnost tako i za sigurnost drugih. Stoga, Goodyear preporučuje zimski novitet robne marke Dunlop, kao i ostale zimske pneumatike Goodyear, Fulda i Sava (Dunlop Winter Response 2, DUNLOP SP WinterSport 4D, Goodyear UltraGrip 8 PERFORMANCE, Fulda Kristall Control HP, Fulda Kristall Montero 3, Sava eskimo HP i Sava eskimo SUV). Zato štedite manjom potrošnjom goriva, a ne korišćenjem nekvalitetne automobilske opreme.

Dunlop SP Winter Sport 4D Eskimo S3 plus

Advertisements

Filed under: Saopštenja, , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: