Saopštenja za javnost

Ikonica

Srbija odlučno rekla „ne“ GMO hrani!

Srbija odlucno rekla NE GMO hrani

Građanska inicijativa Srbija bez GMO, u saradnji sa više od 20 ekoloških udruženja koje se se zalažu za desetogodišnji moratorijum na gajenje, promet i transport GMO i hrane koja ih sadrži, organizovala je mirni protest „Zajedno za Srbiju bez GMO„, u sredu, 04. decembra, na platou ispred zgrade Predsednika Republike Srbije.

„Zdrava Srbija“ je okupila veliki broj predstavnika srpskih gradova i opština, koje su se proglasile područjima bez GMO i protive se usvajanju zakona koji bi legalizovao promet GMO u našoj zemlji.

Više od 80% građana iz preko 90 opština i gradova Srbije čije su skupštine usvojile Deklaraciju protiv GMO poslalo je Predsedniku Republike, Vladi i narodnim poslanicima jasnu poruku: „Ne želimo GMO na našoj teritoriji! Ne želimo ekspanziju bolesti, siromaštvo, degradaciju. Želimo ekonomski i poljoprivredni procvat, a ne zavisnost; želimo zdravu i pametnu Srbiju!“

Postoje osnovani naučni dokazi da GMO hrana direktni izaziva bolesti poput: tumora, steriliteta, oštećenja na mozgu i unutrašnjim organima. Vodeći svetski medicinski časopis JAMA upozorava na moguće rizike GMO lekova.

Kada je poljoprivreda u Argentini počela da prelazi na GM useve,

procenat stanovništva ispod granice siromaštva bio je 15%. Nakon što je biotehnološka tranzicija poljoprivrede završena, procenat građana ispod linije siromaštva se povećao se na 47%.

„Setimo se samo bolesti ludih krava, pesticida, aditiva, veštačkih boja, aroma ili hormona rasta, za koje su nam nesavesni naučnici i marketinški propagatori multinacionalnih kompanija govorili da su zdravstveno bezbedni, a pogledajte koliko je tih proizvoda u poslednjih 40 godina isključeno iz procesa korišćenja! Čak, znatno više u EU, nego kod nas. Pri tom, sve vreme činimo ustupke koji urušavaju domaću poljoprivredu, a još smo daleko od punopravnog članstva u Evropskoj uniji.“ izjavio je prof. Miladin Ševarlić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Protest su javno podržale i mnoge poznate ličnosti, poput: Branislava LečićaBeogradski sindikatElene Karaman KarićBiljane CincarevićSlobode Mićalović ĆetkovićJelene TomaševićVanje BulićaVesne da VinčaBate KaradžićaKaline Kovačević, eminentni profesori sa univerziteta u Srbiji, kao i preko 2 hiljade hrabrih i odlučnih građana.

Srbija odlucno rekla NE GMO hrani Srbija odlucno rekla NE GMO hrani Srbija odlucno rekla NE GMO hrani

Advertisements

Filed under: Saopštenja, , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: