Saopštenja za javnost

Ikonica

#činidobro – Što ćete reći Djedu Mrazu kad vas upita jeste li protekle godine bili dobri?

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria koja je u decembru objedinjena sa#činidobro tagom, blogerka Tadeja Bjažević je pisala o ljudskosti danas u tekstu

Što ćete reći Djedu Mrazu kad vas upita jeste li protekle godine bili dobri?

Nedavno me frizerka, u trenutku kad smo se zatekle same u salonu, upitala “Jeste li vidjeli da imam dvoje naučnika? I dečka?”
“Jesam, jesam” odgovorih, “Jeste li zadovoljni?”
“O da, jako. Čak mi je bolji od djevojke, snalažljivi i zainteresiraniji, ali …..”, zastane ona, tražeći riječ, “Malo je…….”
“Feminiziran?” pokušavam pomoći. “No, pa to nije problem. Najpoznatiji i najuspješniji svjetski frizeri su upravo takvi.”

“Ma da, ali …… znate”, nastavila je, “neke su mi mušterije zaprijetile da nikad više neće kročiti u moj salon ako ih on dotakne, a ja si ne mogu priuštiti da ih izgubim.”

Kako sam tih dana već bila prilično iznurena tom temom, a bilo mi je jasno da je i njoj sve jasno, ali je stavljena pred zid, nisam držala moralno političke govore i kratko sam zaključila kako mene zbog toga sasvim sigurno neće izgubiti.

A onda mi je rekla da će joj i šogor ostati bez posla i da …….Osim plivanja, više gacanja kroz pličine naših vlastitih življenja, dnevno nas presreću prosjaci svih profila, potrebni svega, zvone na vrata, lupaju o prozor automobila. Između TV emisija i reklama provlače se pozivi za ad hoc pružanje pomoći. Nazovite ovaj ili onaj broj i pomozite.

Izmjenjuju se s novinskim člancima u kojima se izražava sumnja u način na koji su tako prikupljeni novci utrošeni.Ima dana, prečesto ima dana kad očajnički želim čuti i doživjeti nešto dobro, nešto lijepo. Ne mora se nužno dogoditi meni niti ikom mome, samo da je dobro, da je dobra i lijepa vijest.

I nisam od onih koje zahvaća euforija prosinca, mjeseca činjenja dobrog. Jer to dobro činimo, i dobri smo ili bismo trebali biti, a nismo, bez obzira na doba godine.
Što je jedan prosinac u moru mjeseci i godina kroz koje prolazimo namrgođeni, jadni i zlovoljni.

Jer s godinama ti su pozivi na SOS momente dobrote, postali naš način življenja i djelovanja.

Umjesto da je opće dobro osnova našeg življenja, a da se pozivi za dodatni angažman dobrog u svima nama, upućuju samo i jedino u slučajevima iznenadnih, neočekivanih tragedija i nesreća velikih razmjera, mi vrlo često nečije osnovno dobro, osiguravamo i omogućavamo tek izvanrednim akcijama.Bila sam na koncertu pred neki dan. Koncertu koji, želim to vjerovati, osim ljudi istih glazbenih afiniteta, okupi i ljude istog mentalnog i emotivnog sklopa. Koji uvijek u sebi sadrži nevjerojatnu količinu želje i nade u dobro, koji poručuje #činidobro.

I između tisuća i tisuća stihova kojima taj pjesnik upravo nepodnošljivom lakoćom vladanja jezikom i rimom opisuje svaku moguću ljudsku emociju i situaciju, nekako mi danima zvoni u glavi jedan njegov stih, “Jesu li to stvarno bili bolji dani ili smo bolji bili mi?”

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://doubletkitchen.blogspot.com/2013/12/price-petkom-sto-cete-reci-djedu-mrazu.html

Advertisements

Filed under: Saopštenja, , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: