Saopštenja za javnost

Ikonica

Afrodizijaci: ljubavna hrana iz mitova i stvarnosti

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Maja Petrović je napisala veoma zanimljiv tekst:

Afrodizijaci: ljubavna hrana iz mitova i stvarnosti

U modernoj potrazi za vitkim stasom i zadovoljstvom samim sobom naučili smo da je neukusna i oštećena hrana(poput niskomaskog mleka) zdrava i dresirali se da nam cilj bude brojanje kalorija. Da li smo posle toga još uvek sposobni da stavimo fokus na onaj divan uticaj koji prava hrana ima na naša čula i da li je tačno da nam je potrebno vreme da ponovo uživamo u pirodnim ukusima?

Ako ova priča ne otera pogrešno nametnutu grižu savesti – ništa drugo neće 🙂

FDA je 1989. godine tvrdila da je očekivani uticaji takozvane afrodizijačke hrane utemeljen samo na pripovedanju i folkloru, ali ne i u činjenicama. Na pokušaje naučnika da pokvare zabavu mogu da kažem samo jednu stvar – nikada neću biti u mogućnosti da poverujem u njihove tvrdnje kada je ova važna tema u pitanju!

Postoji verovatnoća da neki tajni sastojak ostriga ili špargli neće hemijski pojačati libido i određena šansa da se radi o placebo efektu. Možda će “dokazati” u laboratoriji da phenethylamine u crnoj čokoladi ne stimuliše privlačnost ili čak i to da veće količine cinka u ostrigama nemaju dejstvo prirodne Vijagre iz mora i pokušaće da nas ubede da je bolje verovati u Deda Mraza nego u afrodizijake. Ali sve ovo nas ne sprečava da u mnogo ugodnijem prostoru nego što je laboratorija odradimo sami svoja istraživanja (a kladim se da će vama biti neuporedivo zabavnije dok vršite eksperimente) 🙂 Za početak, možemo da dobro pogledamo svežu smokvu presečenu na pola i asparagus i razmislimo o asocijacijama koje izazivaju – a istina će biti više nego očigledna:  postoji veliki i neobjašnjen međuprostor između osećanja izazvanih vizuelnom stimulacijom, mirisom i ukusom – i zaključaka o nekim izolovanim sastojcima hrane.

Ovde se može pročitati ceo tekst www.vitkigurman.com/2014/01/23/afrodizijaci/

Filed under: Obaveštenja, , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Strane

Arhive

%d bloggers like this: