Saopštenja za javnost

Ikonica

Sprečite dečiju gojaznost i vežbajte s decom

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Maja Petrović je napisala veoma zanimljiv tekst:

Sprečite dečiju gojaznost i vežbajte s decom

Trudim se da bratanci ne budu instalirani ispred televizora. Naređamo se na tepih i prvo skočimo u vazduh, pa čučnemo s rukama pored stopala, iskočimo u poziciju za sklek, ponovo skočimo u čučanj i onda skočimo u vazduh – pa sve ponovo. Još uvek se nisu žalili kako imaju najgoru tetku na svetu.

Čitam kako je klincima uzrasta do 6 godina potrebno bar oko sat vremena fizičkih aktivnosti na dan jer će tako na vreme ojačati kosti i mišiće. Na ovaj način se stiču navike koje mogu da traju do kraja života pa vežbanje od detinjstva olakšava održavanje telesne težine u odraslom dobu. Znam koliko je ovo tačno i da naše telo bolje memoriše događaje iz detinjstva nego što to uradi naše pamćenje.

Trogodišnjak Lu Zhi-hao iz Kine – najgojaznije dete na svetu.

Dečije pohlepne masne ćelije
Samo 10% ljudi koji su bili normalne telesne težine u detinjstvu postanu gojazni kao odrasli, dok 75% nekad gojazne dece budu gojazni i u odraslom dobu. Nikada nije kasno za zdraviju ishranu i ovo jeste jako važna oblast. Ali ako težite tome da vaše dete kada poraste nema problema oko „tekućeg održavanja“ svoje linije i želite da mu to ide spontano, lako i bez previše truda – ipak možete da zakasnite. Dečije masne ćelije ne čekaju da vi rešite da promenite prehrambeno-sportske navike i ne zanima ih kada je vaš „naredni ponedeljak“.

Čovek ima određenu količinu masnih ćelija na telu i kada one počnu da se pune količina masti u njima može da bude manja ili veća. Svakako određena količina masti jeste neophodna i dobro je da ih imamo. Ipak kada todobro postane preterano a postojeće masne ćelije se napune kao pred eksploziju, dolazi do potrebe da budukreirane nove masne ćelije. Ovaj proces stvaranja novih masnih ćelija je posebno brz i efikasan u detinjstvu.

One su stvorene zato što je za njima postojala potreba – ali treba znati da nikada više ne mogu da se izgube. Mogu da se isprazne u nekom trenutku ali ostaju na telu – uvek spremne da ponovo skladište. Prekobrojne masne ćelije kreirane u detinjstvu nazivaju i pohlepnim masnim ćelijama jer je osnovna crta njihovog karaktera da su uvek gladne.

Imati fit dete nije stvar mode, estetike ili diktature medija – niti to znači gajiti malog mršavca kome se po svaku cenu broje zalogaji. Imati fit dete znači imati živahno, pokretljivo, snažno, aktivno dete koje ima primerenu telesnu težinu i ne uspavljuje se čokoladicama i keksićima.

Ovako je bilo nekada…
Čini mi se da su klinci nekada bili črvršći, kreativniji, spretniji, energičniji – i da je tako bilo zbog samo dva TV kanala, nepostojanja igrica na računaru i više kretanja.

Ja čvrsto verujem i u postojanje mišićne memorije. Moj tata je u predsoblje stavio ripstol (švedske merdevine)kad sam bila jako mala i svako veče smo radili trbušnjake. Danas, bez ikakve pripreme, čak i nakon većih pauza u vežbanju – mogu da radim trbušnjake na vratilu. Isto je i sa karikama na kojima sam morala da savladam okretanje u vreme kada nisam bila dovoljno visoka ni da ih dohvatim. Nisam uradila okret na njima nekoliko godina, da bih letos na Adi iz cuga odradila „krug“ u 36. godini bez ikakve prethodne pripreme.

Ovo i jeste poenta mišićne memorije i to što sam dobila priliku da je zaradim u detinjstvu danas opravdavasvaki minut koji moj tata nije proveo u odmaranju nakon posla i svaku sekundu koji je uložio u mene kad sam bila mala – a bio je tehnički direktor u farbikama nameštaja, zatim i prezeuzeti preduzetnik. Stigao je da me redovno vodi u šetnje, naučio da vozim biciklu i rolšule, skijam, plivam kraul – čak i da kosim ručnom kosom (što je fenomenalno za struk mada ne verujem da je puno žena to probalo) 🙂
Priznajem da mi ponekad nije najjasnije kada je sve to stigao da uradi jer se sećam i da je spavao…

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://www.vitkigurman.com/2014/03/09/deca-gojaznost/

Coca-Cola

Filed under: Saopštenja, , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Strane

Arhive

%d bloggers like this: