Saopštenja za javnost

Ikonica

Pjevajte nešto ljubavno…

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria bloger Mario Poje je objavio zanimljiv tekst:

Pjevajte nešto ljubavno…

Sjećate se kad ste bili mali i s bratićima, sestričnama ili frendovima iz kvarta gledali doma horrorac na “video rekorderu” s VHS kasete koja je bila tolko loša da je već i to bio horror sam po sebi ? No, mi smo, kad bi nas uhvatila prpa, uvijek znali reći jedni drugima: “Gle, nemoj se bojati, zamisli si samo da je sad tu muzika iz reklame za pastu za zube” i gle čuda – to je funkcioniralo 😀 Odmah bi se nekako razbio strah i cijeli koncept hororca bi pao u vodu kad bi nas hrpa tamo prasnula u smijeh.

Zašto ovo pričam?

Iz vrlo jednostavnog razloga, da dočaram, tj da nas prisjetim kolko je zvuk, muzika, glazba, pjesma, važan dio nekog dojma, emocije, doživljaja. Muzička podloga neke priče je može naglasiti, pojačati cijelu priču, ili je upropastiti, ma kolko priča bila dobra.

Vjerujem da skoro svi imamo listu pjesama prema određenim aktivnostima, vožnja biciklom, teretana, kad kuhamo ručak, kad radimo ili kad se želimo opustiti. Ta pjesma koja nam pomogne pretrčati još taj jedan dodatni kilometar, ili podignuti na “benču” još koju kilu više, ili da izdržimo na poslu još koji sat duže i zaključimo dan pozitivno. S muzikom je sve ljepše, kad smo sretni, sve leti, sve ima smisla i sve je “zeko i potočić”, ali isto tako uz muziku je pojačana i ona tužna emocija.

Svi smo barem jednom imali slomljeno srce ili patili za nečim ili nekim i u tim trenucima sve pjesme kao da su pisane za nas, o nama i o onome što nam se desilo. Bilo da pjeva Barry White, AC / DC, Prodigy ili Mate Miško Kovač, svi pjevaju o našoj patnji, nevjerojatno. Čudo jedno, a sve te pjesme smo slušali i prije, ali sad nas “pogađaju točno u sridu”.

I ne samo to, neke pjesme su nam kao “bookmark” u knjizi sjećanja. Kolko puta smo se vozili autom i na radiju čuli neku pjesmu koju nismo čuli “100 godina”, a koja nas je vratila u neko doba, neki događaj, uz neke ljude i podsjetila nas na neke osjećaje, mirise i okuse… To je ta komponenta koja može promjeniti cjelokupan doživljaj neke postojeće priče ili nas može provesti davnim sjećanjima – glazba tj. pjesma.

Kolko nam se samo puta desilo da nam se neka pjesma vrti u glavi cijeli dan, nikako je izbaciti iz glave i stalno je pjevušimo, ili mičemo bokovima u ritmu, a da toga nismo ni svjesni, moćna stvar je ta glazba 😀

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://pojemario.com/08/07/blog/pjevajte-nesto-ljubavno/

Coca-Cola

Advertisements

Filed under: Saopštenja, , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: