Saopštenja za javnost

Ikonica

Bacanje životinjskih kostiju šteti vašim kostima!

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Maja Petrović je napisala tekst:

Bacanje životinjskih kostiju šteti vašim kostima!

Sećate se makrobiotike? Niskomasna ishrana zasnovana na tome da li su namirnice jin ili jang, sa dosta ugljenih hidrata i žitarica. Ne slažem se nikako sa spiskom namirnica ali makrobiotičari imaju dve genijalne prakse. Kuvanje sa pažnjom radi što većeg očuvanja nutrijenata i – oni koriste sve.
Ako su na biljci jestivi i koren i lišće i plod,  jedu se sva tri – čak se i ne ljušti ako baš ne mora. Mi ostali smo zaboravili da ovo ne važi samo za biljke, već treba da važi i za životinje. Razbacujemo se hranom životinjskog porekla a tim razbacivanjem ozbiljno lišavamo svoj organizam vrednih nutrijenata.

Zašto smo prestali da koristimo sve raspoložive resurse?
Tradicionalna ishrana nikada nije uključivala jedenje proteina bez masti, niti su naši preci imali slobodu i luksuz da bilo šta bacaju. Zato smo mi pobacali sve što smo mogli da bacimo: kožu, kosti, iznutrice i mast. Za ovaj propust kriv je naravno zastareli nutricionizam iz prošlog veka koji nas je zaplašio potpunim besmislicama i savetovao ljude da rade veoma čudne stvari koje izazivaju zdrav razum.

Ovi vredni delovi životinja su ili završavali u našim kantama ili u proizvodnim pogonima gde bi se od njih pravilebezvredne prerađevine. Ono što je starim narodima bila „sveta hrana“ za nas je postalo nešto čega se bojimo kao Đavo od krsta. Tako smo zahvaljujući novokomponovanim smernicama počeli da bacamo visokokvalitetnu hranu, ubijali smo kravu samo zbog bifteka i svinju zbog buta.

Kineskinje nemaju osteoporozu?
Nemam pojma da li kineskinje stvarno imaju ili nemaju osteoporozu, a za naše babe možemo da se raspitamo i sami 🙂 Priča o kineskinjama je aktuelna od kada je autor „Kineske studije“, koja je do sada opovrgnuta više puta, pokušao da nas ubedi da kineskinje nemaju ovaj problem s kostima – zato što su vegetarijanke i ne piju mleko. Prvo iznanađuje a ovo za mleko stoji, tamo se ova namirnica tradicionalno ne koristi previše – ali ih možda nije to spašavalo od osteoporoze već isto što je spašavalo i naše babe.

Koja je priča? Za zdrave koskice nam uglavnom treba magnezijum, vitamin D, kalcijum i kretanje. Svi oni rade zajedno i ne mogu jedni bez drugog. Deo oko kretanja već znamo – ne krećemo se dovoljno. Vitamina D nemamo više dovoljno u organizmu jer smo uglavnom zatvoreni u stanove i kancelarije, niti jedemo mast koja je njime bogata. Ne proslavljamo se ni s količinama magnezijuma koji dobijamo uz današnje hrane.

Ovde se može pročitati ceo tekst http://www.vitkigurman.com/2014/08/31/koriscenje-resursa/

Coca-Cola

Advertisements

Filed under: Saopštenja, , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: