Saopštenja za javnost

Ikonica

Akcija „Imam astmu – astma nema mene“ na Adi

Kvalitetan život uz redovnu terapiju

Lekari Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u okviru akcije „Imam astmu – astma nema mene“ savetovali su posetioce Ade Ciganlije o tome kako da prepoznaju simptome astme – jedne od najrasprostranjenijih nezaraznih bolesti i kako da oboljenje drže pod kontrolom. U razgovoru sa građanima, lekari su istakli da je astma bolest sa kojom, uz adekvatno ponašanje pacijenta, može kvalitetno da se živi, pa čak i da se postižu vrhunski sportski rezultati.

Tokom akcije svi zainteresovani su mogli da provere plućne funkcije uz pomoć mobilnih spirometara. Pacijenti koji su poneli pumpicu za terapiju astme ili potvrdu da imaju dijagnostikovanu astmu mogli su besplatno da iznajme rolere, a organizovan je i odbojkaški meč na pesku. Prema rečima dr Ljiljane Timotijević, direktorke Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, time se pacijentima šalje poruka da oboleli od astme ne moraju da izbegavaju fizičke napore.

„Naprotiv, upravo je sport, uz redovnu terapiju i izbegavanje okidača napada, način da se bolest drži pod kontrolom“, kaže dr Timotijević.

Dr Dejan Žujović, načelnik Odeljenja za pulmološke intervencije i terapiju, kardiologiju i rehabilitaciju Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, napominje da većina pacijenata bolest tretira lekovima za brzo otklanjanje tegoba, koji samo uklanjaju simptome.

„Oboleli od astme danas mogu veoma kvalitetno da se leče, zahvaljujući pomaku u istraživanjima u ovoj oblasti i dostupnosti najsavremenije pulmološke terapije“, ističe dr Žujović.

U okviru akcije „Imam astmu – astma nema mene“, i deca školskog uzrasta su mogla da provere plućne funkcije. Dr Lidija Sagić, načelnica Odeljenja za plućne bolesti i tuberkulozu dece i omladine Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu ističe saradnju sa roditeljima kao jedan od ključnih momenata u lečenju astme kod dece. Ona dodaje da se astma, kao najčešća hronična bolest u detinjstvu, u najvećem broju slučajeva danas lako kontroliše, što deci sa astmom omogućava da vode normalan život, ne izostaju iz škole i aktivno se bave sportom.

Aleksandar Tripković, direktor poslovne jedinice za respiratorne bolesti kompanije AstraZeneca, koja je ovu akciju podržala, istakao je da je važno da pacijenti i stručna javnost budu edukovani o pravilnom korišćenju lekova, jer adekvatnim ponašanjem, u skladu sa preporukama doktora, oboleli od astme mogu da vode kvalitetan život.

Imam astmu - astma nema mene 1 Imam astmu - astma nema mene 2 Imam astmu - astma nema mene 3 Spirometrija

Advertisements

Filed under: Saopštenja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: