Saopštenja za javnost

Ikonica

Zašto je dobro za vaše zdravlje da se ljutite poput deteta?

Odrasli koji svoje emocije često sputavaju, skrivaju i ne izražavaju mogu da ugroze svoje psiho-fizičko zdravlje. Deca odmah izražavaju svoje emocije, što znači da one ne zahvataju njihove unutrašnje organe, pa se tako može sprečiti nastanak različitih bolesti.

Karakteristike dečijih emocija

Dečije emocije se po svojim karakteristikama značajno razlikuju od emocija odraslih osoba. Dete, kada je ljuto, reaguje celim svojim telom, veoma glasno, burno, intenzivno nezavisno od toga ko je u njegovoj okolini i kakve su reakcije.

Dečije emocije su jednostavne, spontane česte i kratkotrajne. Ona su u stanju da u toku samo nekoliko minuta budu i srećna i besna i tužna. Njihove emocije su snažne, jer ne znaju da ih sakriju. Pod uticajem faktora sredine, u procesu socijalizacije, deca polako uče da kontrolišu svoje emotivne reakcije.

Kako bi roditelji trebalo da reaguju kada dete izražava bes i ljutnju?

Roditelji bi trebalo da povedu računa o tome na koji način dete ispoljava svoj bes i ljutnju. Ukoliko je u ispoljavanju tih osećanja destruktivno, veoma je važno da na takvo ponašanje dosledno reaguju i opomenu dete, uz objašnjenje zašto takvo ponašanje nije dobro. Takva situacija je dobra prilika da roditelji preispitaju svoje reakcije kada su besni ili ljuti, jer je velika verovatnoća da će deca reagovati slično.

Pedagozi navode da će dete „preuzeti“ ono što vidi od odraslih, ono što mu pokazuju, a ne ono što mu govore. Oni ističu da  roditelji treba da usklade verbalne poruke i svoje ponašanje. Deci najviše pomažu igračke, kroz igru uloga, da izraze i kanališu svoje emocije.

Više o ovome: http://www.eci-pec.rs/blog/da-li-su-emocije-kod-dece-iste-kao-emocije-kod-odraslih
Link: http://www.eci-pec.rs/igre-uloga

27403555_s

Advertisements

Filed under: Saopštenja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: