Saopštenja za javnost

Ikonica

Predstavljanje edukativnog programa Srpskog lekarskog društva „Onkologija u Srbiji – znanjem protiv malignih bolesti“

Jedinstvena edukativna platforma za lekare sa stručnim tekstovima o onkologiji postavljena je na veb stranici www.onkologija.edu.rs. Pored informativnog materijala, lekare na portalu očekuju testovi akreditovani od strane Zdravstvenog saveta Srbije, koji pomažu u kontinuiranoj edukaciji i prikupljanju bodova neophodnih za obnovu licence za rad.

Edukativna platforma deo je projekta Srpskog lekarskog društvaOnkologija u Srbiji – znanjem protiv malignih bolesti“ namenjenog lekarima opšte prakse i užih specijalnosti, kako bi obnovili, dopunili i osavremenili svoja saznanja o prevenciji, ranom otkrivanju i lečenju malignih bolesti.

Prof. dr Radoje Čolović predsednik Srpskog lekarskog društva istakao je, prilikom predstavljanja edukativnog materijala, da u Srbiji svake godine od raka oboli oko 37.000 ljudi, o od tog broja više od 60% umre.

„Shvatili smo da je neophodan širi pristup problemu, te je edukacija pažljivo planirana kako bi lekari dobili znanja koja su najpotrebnija u svakodnevnoj praksi“, naglasio je Čolović.

Ovakav vid edukacije je značajan jer će naši lekari na jednom mestu dobiti sve informacije o najučestalijim malignim bolestima u Srbiji i o modernim pristupima u lečenju, naglasio je prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Kako je istakla prof. dr Ljubica Đukanović, predsednica sekcije za KME SLD, prvi testovi na platformi posvećeni su raku dojke i jajnika.

Prof. dr Vladimir Pažin, načelnik službe za visokospecijalizovanu ambulantnu delatnost u GAK „Narodni front“ je naveo da će lekari koji pristupe rešavanju testova o raku jajnika na osnovu jednostavnih parametara, lakih za pamćenje, imati jasnu sliku o simptomatologiji ove bolesti.

Dr Ivana Božović Spasojević naglasila je da je test posvećen raku dojke podeljen u dva dela. „Lekari će imati mogućnost da se informišu na koji način treba pristupiti  ženama koje nemaju tumor ali su možda u riziku, pa je potrebno da lekar poznaje dijagnostičke algoritme koje treba da sledi.

U slučaju da je žena obolela od karcinoma dojke, potrebno je da lekari dobiju informacije o tome koja su najnovija dostignuća hirurgije, kakvi su kriterijumi za zračnu terapiju i koje grupe lekova postoje.“, izjavila je dr Ivana Božović Spasojević.

Advertisements

Filed under: Saopštenja,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: