Saopštenja za javnost

Ikonica

Neprijatelji prirode: zejtin, brašno i margarin

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Maja Petrović je napisala veoma zanimljiv tekst:

Neprijatelji prirode: zejtin, brašno i margarin

Moderna poljoprivreda je promenila način na koji jedemo i živimo. U tekstovima „Istorija gojaznosti“ sam opisala kako su razvoj velikih farmi i intenzivna podrška proizvodnji žitarica doprineli menjanju nutricionističkih smernica. Ipak, uticaj koji je nova hrana imala nije bio sveden samo na našu kilažu i zdravlje– trend „manje stočarstva / više žitarica“ izmenio je prirodu i kreirao nove ekološke probleme.

Davne 1977. godine ishrana bazirana na ugljenim hidratima je postala „mainstream“ uz savete da osnova ishrane treba da nam budu žitarice. Savet je prihvaćen tako da zapravo nismo jeli žitarice koje bi bile pravilno spremane – već njihove najbednije ostatke: skrob i gluten iz belog brašna. Kod potrošača je dobro prolazila bukvalno svaka glupost na kojoj je bilo napisano „low fat“ i „whole grain“ (malo masti i celo zrno).

Ljubavna afera novih nutricionističkih smernica sa biljnim (polinezasićenim) uljima je bila potpuno neprirodna – a istovremena brakorazvodna parnica od tradicionalnih masti praćena glasnim i lažnim optužbama da su nezdrave i opasne. Sa dve nove namirnice (belo brašno i zejtin) i najopasnijom varijacijom jedne od njih (margrinom iz biljnih ulja) strateški smo kroz XX vek uništavali zdravlje i postajali gojazniji i bolesniji više nego što smo to ikada do sada bili.

Nakon što je staru hrana okrivljena za nove bolesti i holesterol imenovan demonom XX i XXI veka – crveno meso,najbolji izvor gvožđa postalo je nepoželjno, kao i svinjska mast i goveđi loj na kome se kuvalo pre TV reklama. Usput smo upravo tim novopečenim načinom ishrane uništavali i prirodu oko nas.

Kako je promena ishrane oštetila prirodu?

Padom tražnje za proizvodima životinjskog porekla i životinjskim mastima, kao i povećanjem tražnje za proizvodima od žitarica koja su koristila i domaćinstva (ubeđena da su zdravi) i industrija (svesna dužeg roka trajanja proizvoda) – došlo je do povećanja potreba za oranicama i njivama, kao i do veće medijske i finansijske podrške proizvodnji žitarica.

Stočarska proizvodnja je pretrpela propast, onako kao su to pretrpela i prirodna staništa pored reka. Skraćenje rečnih tokova i skretanje reka se nije dešavalo samo zbog plovidbe već i zbog želja da se „ukloni“ reka radi dobijanja više obradivih površina. Bilo je potrebno proizvesti više žitarica radi više hleba, zejtina, keksa i margarina. I radi drugačije ishrane stoke.

Neadekvatna ishrana stoke, smanjenje stočnog fonda ili prestanak bavljenja stočarstvom uzrokovali su još jednu posledicu po reke: sada već desetkovana vlažna staništa pored reka počinjala su da budu kontaminirana invazivnim vrstama biljaka, koje ih agresivno menjaju.

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://www.vitkigurman.com/2014/08/06/neprijatelj-prirode-zejtin/

Coca-Cola

Filed under: Saopštenja, , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Strane

Arhive

%d bloggers like this: